H-Blockx sunt considerați pionierii crossover-ului european, îmbinînd elemente de rock alternativ, nu-metal și rap. Germanii au dat lovitura încă de la primul album, „Time to Move” (1994), vândut în peste 750.000 de exemplare, laureat cu Discul de Aur și nominalizat la premiul de debut al MTV Europe Music Awards. Hiturile „Rising High”, „Move” și „Little Girl” au fost difuzate în heavy rotation la radio și TV, fiind fredonate de milioane de fani. Anul acesta, H-Blockx pornesc în turneul care aniversează 30 de ani de la albumul care i-a făcut celebri în lumea întreagă, iar show-ul de la ASTRA Rock va fi unul plin de energie!
Enslaved e una dintre cele mai cunoscute și prolifice trupe de metal din Norvegia, cu o carieră de peste 30 de ani, timp în care au lansat 16 albume de studio. Cu un stil care a evoluat de la metal extrem spre progressive și cu versuri inspirate din mitologia nordică, trupa a cunoscut succesul internațional în 2008, când ”Vertebrae” a fost declarat unul dintre cele mai bune albume ale anului de către publicațiile de specialitate. Enslaved este un nume cu reputație pe scena nordică, astfel încât, în 2014, membri ai trupei au fost cooptați de către guvernul norvegian într-un proiect de creație muzicală pentru aniversarea a 200 de ani de la adoptarea Constituției.
S.A.R.S. s-au înființat la Belgrad în 2006 și au dominat topurile din întreg spațiul ex-yugoslav cu piesa „Buđav lebac”, de pe albumul de debut lansat în 2009. Succesul melodiei a fost depășit în anii următori de un nou hit, „Perspektiva”, care a strâns zeci de milioane de vizualizări pe YouTube și a cucerit întregul continent. Stilul original, care amestecă etno-ul sârbesc cu pop, rock, reggae, blues, jazz și hip-hop, face ca recitalul S.A.R.S. la ASTRA Rock să fie o experiență eclectică de neratat!
The Toy Dolls sunt reprezentanți de frunte ai scenei punk rock britanice, în 2024 sărbătorind 45 de ani de la înființare. Promotori ai unui stil degajat, care combină energia punk-ului cu virtuozitatea și parodia, The Toy Dolls au la activ 13 albume de studio și nenumărate șlagăre, printre care și coverurile după „The Final Countdown” și „Livin’ La Vida Loca”. Redutabili în concert, cei trei membri ai trupei oferă un show total, iar la Sibiu vor încinge atmosfera!
Înființată în martie 1994, Paraziții este considerată „cea mai bună trupă românească de hip-hop”, cu albume de bază pentru scena autohtonă de profil, precum „Poezii pentru pereți”, „Categoria grea” sau „Lovitura de pedeapsă”. Trupa formată din Cheloo, Ombladon și Freakadadisk este cunoscută pentru atitudinea anticenzură. Piesele Paraziții au fost prezente pe coloanele sonore ale filmelor „Nordrand” (Austria), „Visul lui Liviu”, „Milionari de weekend”, „Marfa și banii”. La 30 de ani de la înființare, Paraziții continuă să sfideze limitele și să urce pe scenă în show-uri pline de atitudine.
R.O.A. (Rise of Artificial) este reprezentantă de frunte a curentului electro din România, fiind înființată în 2010 de Bogdan Popoiag (UNU’) și Cezar Stănciulescu (Junkyard, ex-Șuie Paparude). Trupa a luat cu asalt FM-ul românesc încă de la primul single, ”Ne place”, care a urcat pe primul loc în topuri și a ajuns să fie piesa cea mai difuzată la radio în acea perioadă. În anii care au urmat, R.O.A. și-a consolidat poziția în industria muzicală autohtonă cu hituri precum ”D-aia” sau ”Se aude muzica”.
Bucovina este un nume bine cunoscut de rockerii români, care sunt mari fani ai folk metalului combinat cu elemente de black și heavy. Ieșenii au trecut granițele țării cu muzica lor, iar în toamna acestui an vor porni într-un turneu european care trece prin Germania, Franța, Olanda, UK, Austria, Cehia și Polonia.
Zob este trupa fanion a punk-ului românesc. Fondată în 1993, formația a atins succesul odată cu lansarea albumului „Telenovele”, care s-a clasat pe prima poziție în multiple topuri de specialitate. De-a lungul anilor, Zob a navigat cu succes prin schimbări de componență, reușind să-și reinventeze constant sunetul și să-și mențină un loc de cinste în industria muzicală.
Crimena s-a înființat la finalul lui 2012 și oferă un cocktail exploziv de groove metal cu riff-uri turbo, servit cu o porție zdravănă de stand-up comedy – pe scenă și mai ales în culise.
Nimic Întâmplător este un proiect format de Eugen Mihăescu (Krypton) și Costi Sandu (Iris – Nelu Dumitrescu): două nume, două chitări, două amprente dintr-o generație rock interpretând în variantă acustică cele mai cunoscute și frumoase balade rock de la Krypton și Iris, adunate în timp și păstrate pentru fani.
RoadkillSoda şi-a început activitatea în 2011 și a devenit treptat o trupă care reprezintă cu adevărat esenţa rock’n’roll-ului: vibe-ul anilor ’70 combinat cu riff-uri şi solo-uri care îţi fac piele de găină, linii de bass grele, toate presărate cu o voce intensă şi ritmuri care îţi pun sângele-n mişcare.
JBLK (Jet Black) este un trio din Craiova care cântă clasic rock, infuzat cu blues, hard rock și multa energie.
Folk Frate! a fost mai întâi o reuniune de prieteni și s-a transformat într-un proiect profesionist de muzică tânără, cu sute de apariții live și piese deja cunoscute iubitorilor de gen.
Wildchild este o trupă de stoner / progressive rock din Sibiu care, în cei șapte ani de activitate, a străbătut întreaga țară concertând la festivaluri și în cluburi.
Tot din Sibiu vine și Onenightstand, formație promotoare a unui ”high voltage rock’n’roll”, cu un show electrizant.
Programul recitalurilor din cele trei zile ale Festivalului ASTRA Rock 2024 arată astfel:
- vineri, 16 august: S.A.R.S., Bucovina, Zob, Folk Frate!, Onenightstand;
- sâmbătă, 17 august: H-Blockx, Enslaved, ROA, Nimic Întâmplător, Wildchild;
- duminică, 18 august: The Toy Dolls, Paraziții, Crimena, RoadkillSoda, JBLK.
Recitalurile vor avea loc alternativ pe cele două scene ale festivalului, una amplasată pe lac și una situată în Târgul de Țară.
Dincolo de prestațiile muzicale live, oferta culturală ASTRA Rock 2024 va fi completată de evenimente conexe consistente, precum ateliere interactive și surprize gastronomice.
Abonamentele pentru cele trei zile de festival costă 250 de lei, iar biletele de o zi pot fi achiziționate cu 100 de lei, fiind disponibile pe pe iabilet.ro. La toate prețurile de mai sus se adaugă comisionul de ticketing.
Copiii care nu au împlinit încă 12 ani au acces gratuit la festival, însoțiți de un adult posesor de bilet sau abonament.
Abonamentele și biletele a festival asigură și accesul la muzeu, precum și la multiplele activități conexe organizate de acesta în weekendul 16-18 august 2024.