Cum înnebunește un om, cum îl privim noi și cum (sau dacă) înțelegem un astfel de om, ce lume ne arată el, în ce univers paralel își poartă pașii și ce sfârșit îl așteaptă.
Iată numai câteva aspecte luate în vedere când cele 3 nuvele ale lui N. V. Gogol: "Însemnările unui nebun", "Mantaua" și "Nasul", adaptate de Constantin Venerus Popa au fost transformate în spectacol de regizorul Vasile Toma.
Toate trei pline de mister și balansând permanent între suprarealism, absurd, chiar realism și nu de puține ori asezonate cu un umor particular.
Trăirile unui bolnav psihic, cu toate halucinațiile, ideile delirante, sau tulburările de judecată, afectivitate sau comportament reprezintă o lume aparte, vie și reală pentru bolnav, dar plină de mister, teamă și chiar repulsie pentru ceilalți.
Spectacolul ne arată lumea prin prisma "nebunului" Popriscin "developată " chiar din interiorul lui, cu ceea ce vede, aude, simte, gândeste și trăiește el.
Chiar dacă noi, "normalii", nu înțelegem calvarul zilelor unui asemenea bolnav, cu atât mai puțin avem dreptul să-l condamnăm sau să ne batem joc de el. Până la urmă și el este semenul nostru, este un OM, adică un univers. Cum să râzi sau să-ți bați joc de Univers când tu, de fapt, habar nu ai cine, sau ce ești cu adevărat?...
Durata: 1h30
Producție Teatrul In Culise
După N. V. Gogol
Cu: Ion Grosu, Raluca Jugănaru, Magda Băcescu, Ștefan Apostol și Constantin Venerus Popa
Adaptarea: Constantin Venerus Popa
Coregrafia: Violeta Captari
Ilustrația muzicală: Stelian Muscalu
Regia: Vasile Toma